Årets første kalv

Årets kalv 2020 kom 29. januar. Den kom en uke for sent, men kom ut uten hjelp. En stor og glupsk oksekalv!

LITT OM HVORDAN VI HAR DET I FJOSET:

Kalvene

Vi har konsentrert kalving, dvs. vi får alle kalvene for året på kort tid. Kalvingen er fra slutten av januar til ca ut mars.

De er ganske søte der de står og slikker hverandre.

De er ganske søte der de står og slikker hverandre.

Øyremerking

De må merkes ganske tidlig, så vi holder styr på hvem de er.

Her er det mange som skal ha melk.

Med en gang kalvene blir født får de råmelk. Det er veldig viktig at de får nok av den det første døgnet. Så går de mer og mer over til vanlig søt melk.

Legg merke til varmelampen. Det er den første plassen de kommer til når de blir født, og så blir de etterhvert  flyttet til andre garder.

Legg merke til varmelampen. Det er den første plassen de kommer til når de blir født, og så blir de etterhvert flyttet til andre garder.

Etter hvert blir de flyttet til større garder, og de går over til sur melk. 😲

I ungdyr fjoset

Her står stuter og kviger (2-års hunner som ikke har fått kalv enda), og fjorårs kalvene. 

Det er bonden selv som tar seg av melkingen. Han er ferdig før det kommer brukere på garden.

Kuslipp

Hvert år får kyrne komme ut hver dag, fra mai - oktober (etter hvor fin høsten er). De blir først melket om morgenen og får seg noe godt kraftfôr, så er de ute hele dagen og får komme inn igjen om kvelden. Da er jurene så fulle av melk at de vil inn og bli melket. Så sover de inne til neste dag.

Vårslipp

Alle kalver og ungdyr (med unntak av de største stutene) tar vi ut på sommerbeite om våren, og inn igjen om høsten. Da er det kjekt med en transportvogn å frakte dem i dit de skal.

Våryr

De blir hoppende glade når de får komme ut på beite.

De blir hoppende glade når de får komme ut på beite.

Ku klipp

Når dyrene har gått ute hele sommeren vokser håret en del. Når de da skal stå inne hele vinteren blir det litt varmt med alt håret. Derfor må vi klippe alle dyrene når vi setter dem inn for vinteren - kan tro de blir fine da 😎.

Nyeste kommentarer

10.07 | 06:08

Hei, takk for det.
Før bløtla jeg helkorn, men nå koker jeg dem - for å være sikker på at de ikke blir for harde i brødet. Koker de ca 1t, og lar de avkjøle i gryten. Bruk mye vann!

10.07 | 02:36

Takk for en veldig god side. Så langt er dette den beste siden jeg har funnet om langtidsheving av brød. Hva ville du gjort med helkorn hvete og helkorn bygg? Bløtlegge først over natten?

Del denne siden