Vi er familien Soldal, på 4, som bor i øvre Vik utenfor Skudeneshavn, Karmøy.

Dvs, Eivind har kjøpt egen gard, litt ovenfor oss, som han bor på nå.

Linda bor for tiden (2021-2024) på hybel i Stavanger, der hun studerer på BI.

Bonden selv: Bjørn Helge (-64), kommer fra garden, som i sin tid ble kjøpt av hans besteforeldre.

Før han overtok garden helt i -95, jobbet han både på Kårstø og i Nordsjøen. Han jobbet for Kaefer som isolatør. Etter han tok over garden har han for det meste jobbet hjemme, men har av og til tatt noen strøjobber, som f.eks. å være med en kamerat å snekre.

Bondekona: Anne Oline H. (for Haugvaldstad) (-65) kommer fra Rennesøy, og er oppvokst på garden Berge, i Vikevåg. Hun er utdannet regnskapsfører og jobbet på hovedkontoret til NMS i Stavanger til hun giftet seg i -94. 

Hun drev med Grønn Omsorg på garden, sammen med mannen fra 2000-2011. Nå tar de imot en skoleklasse fra Sørhåland privatskole hvert år for å dyrke grønnsaker. 

Ellers driver hun Drømmebakeriet - et micro bakeri - med kafé 5-6 ganger i året i hagen + gruppeservering, og salg fra bod på torget i Skudeneshavn 1-2 ganger i måneden, og på Julemarkedet.

Fra våren 2018 ble det inngått et samarbeid med hotell Maritim i Haugesund, hvor vi dyrker grønnsaker  til dem.

Odelsgutten: Eivind (-96) Har kjøpte egen gard i 2019, litt lenger oppe i dalen her, på Hillesland. Han har kjøpt inn ku-rasen charolais, og begynner nå å få en fin flokk (2021). Han flyttet inn i eget-oppusset hus på sin 25 års dag! 

Han gikk 1. året på vgs på Gann skoleskip, TIP,  2. året på Åkra vgs, på Industri teknologi. Har fått fagbrevet som industrimekaniker på Hydro, og vært i militæret på Sætermoen i Tromsø (ut 2017) 🙃. Etterpå jobbet han for Skude Industri, avd. Hydro. Nå jobber han på Karmøy landbruk og Sveis.

Minstejenta: Linda Kathrine (-99) bor fremdeles hjemme, mens hun jobber som butikksjef på Solid herrebutikk på Åkra. Hun skal gå på BI i Stavanger fra høsten, og vi rekner med at da er hun også ute av rede. Ellers er hun veldig  flink  til å tegne og male, og har etterhvert noen flotte bilder hun kan vise til.

Ellers er hun en veldig god selger i kafèn og boden vår!

Hun gikk 1. vgs på Allmenn i Kopervik, 2. og 3. året på Bergeland i Stavanger - med formgivning, og var rødruss i 2018!

Etterpå dro hun til Oslo på Westerdal skole, men kom hjem etter et halvt år. 

Hun jobbet så på klesbutikken Solid, på Åkra fra våren 2019 til sommeren 2021, derav 1 1/2 år som avd. leder.

Hun gikk på BI i Stavanger høsten 2021, på Markeds ledelse. Nå tar hun Grafisk Design.

Katt nr 1:Jammen har det klart å snike seg en katt inn i huset også (de skal ellers være på låven eller i fjøset). Prinsen heter han, og lever opp til navnet! Han er vokst opp med hunden Caity, som vi dessverre måtte avlive, og som nå tar seg enda betre til rette!

Katt nr 2 : Tore liker seg best i fjoset, der er han trygg for Prinsen som er litt etter han. Han har veldig stort behov for kos, så når han ikke får nok av oss går han til kalvene. Han sitter å nyter det når kalvene slikker han.

Garden: Hovedproduksjonen på garden var frem til påske 2023 melkekyr med påsett. Dvs. vi får kalver som vi aler opp selv til kviger, og stuter til slakt. Fra nå kommer vi bare til å ha ammekyr, dvs kalvene får gå med moren hele tiden, og er ute hele sommeren og høsten.

Anne Oline dyrker grønnsaker, hovedsaklig til Hotel Maritim i Haugesund. Hun driver også Drømmebakeriet, som har utsalg i bod på Torget i Skudeneshavn ca 1 gang i mnd. + hver lørdag i advent. I tillegg har vi  ca 5 kafèer i hagen i sommerhalvåret.

Grønn Omsorg: I 2000 fikk vi vår første bruker/ skoleelev på garden, men i 2011 var det slutt. Da ble alle elever i kommunen samlet på èn gard 😥.

Men i 2012 ble det opprettet en privatskole på Sandve - Sørhåland kristne privatskole. De vil forsette (fra når de var kommunal skole) med elev åker (som vi nå kaller elevhagen), for 4.klasse.

De kommer da om våren og setter poteter, sår og planter forskjellige grønnsaker. Så kommer de en gang før sommerferien og sjekker hvordan det har spirt og vokst, og luker ugress. Tidlig på høsten kommer de for å høste alt. Da lager vi grønnsaksuppe over bål, og alle får med seg grønnsaker hjem.

Det blir også tid til besøk i fjoset til kyrne og kalvene, være med å ta ut kyrne til beite, hilse på hønene (se om de har lagt egg) og kose med kaninene.

De får en liten innsikt i hvor maten kommer fra, hva arbeid som ligger bak den maten som ligger i butikken og kontakt med dyr.

Drømmebakeriet

Drømmebakeriet hadde sin spede begynnelse på julemarkedet i Skudeneshavn i 2014. Etter det har det stadig utviklet seg. Nå har vi ca 5 kafèer i året, i hagen, bod på torget i Skudeneshavn med åpent 1-2 ganger i mnd. + forskjellige merkedager, og 3 helger med julemarked i desember. I sommermånedene kan vi også ta imot grupper som vi serverer enten kaffimat, lunch eller afternoon tea.

Vi har vedfyrt ovn i "bakeriet" i hagen, men den holder så lite på varmen nå at den blir ikke brukt noe særlig. Alt blir baket i kårhuset til Eivind (et fint lite hus på garden hans, akkurat passe til bakeri). Har kjøpt inn konvensjonell ovn (varmluftsovn).

Nyeste kommentarer

10.07 | 06:08

Hei, takk for det.
Før bløtla jeg helkorn, men nå koker jeg dem - for å være sikker på at de ikke blir for harde i brødet. Koker de ca 1t, og lar de avkjøle i gryten. Bruk mye vann!

10.07 | 02:36

Takk for en veldig god side. Så langt er dette den beste siden jeg har funnet om langtidsheving av brød. Hva ville du gjort med helkorn hvete og helkorn bygg? Bløtlegge først over natten?

Del denne siden